• A

  • Aarons Slim (1)
  • Gedurende een carrière van een halve eeuw portretteerde Slim Aarons (1916-2006) high society, aristocratie, auteurs, kunstenaars, zakeniconen, de gevierden en hun milieu. Daarbij veroverde hij een gouden eeuw van rijkdom, voorrecht, schoonheid en vrije tijd die plaatsvond naast – maar vrij los van – de culturele en politieke achtergrond van de tweede helft van de twintigste eeuw.
  • Alechinsky Pierre (12)
  • Pierre Alechinsky is een Belgische Cobra-schilder geboren te Brussel, zijn studies deed hij aan de Ecole Supérieure d’Architecture et des Arts Décoratifs in Brussel. Alechinsky combineert meerdere technieken in zijn werk. Zo combineert hij aquarel en schetsen. Zijn werk werd in de tweede helft van de jaren 50 trouwens meer bewogen. Hij bracht zijn verf ook steeds dikker op het doek aan. Zijn doeken werden bedekt met massa’s verf in groene, blauwe, witte en grijze tinten. Zo bereikt zijn werk in de laten jaren 50 een grotere vrijheid (zowel in vorm als in kleur) en verschijnen er ook fabelwezens in zijn werken.
  • Allerton Samuel (0)
 • B

  • Banksy (0)
  • Benetti Raffaella (1)
  • Raffaella Benetti is een Italiaanse kunstenaar met een achtergrond in schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie. Ze heeft ook een diepgaande interesse in filosofie en literatuur, en daarom verwerkt ze spiritualiteit en mystiek in haar werk. Rafaella onderzoekt de interactie tussen kleur en licht vanuit artistiek oogpunt, dit heeft haar ertoe gebracht te experimenteren met edele materialen zoals goud en zilver.
  • Bogart Bram (0)
  • De tot Belg genaturaliseerde Nederlandse beeldhouwer, keramist, schilder en graficus Abraham Van Den Bogaert, Bram van den Boogaart, later kortweg Bram Bogart, werd op 12/07/1921 in het Nederlandse Delft geboren. Zijn krachtige werk vormt een combinatie van de technieken van het Action Painting en de Art Informal. Door zijn impasto komen de tastbare kwaliteiten van het medium verf naar voren en wordt de materiële substantie van zijn werk duidelijk aangetoond. Door deze techniek wordt de opbouw van het beeld, die zich ontwikkelt uit zelfstandige verflagen, veraanschouwelijkt. De speciale charme van het werk van Bogart berust op de spanning tussen kleurgebruik en beeldharmonie.
  • Brood Herman (2)
  • Hermanus (Herman) Brood (Zwolle, 05/11/1946 – Amsterdam, 11/07/2001) was een Nederlandse zanger, kunstschilder, pianist, acteur en auteur. Brood onderscheidde zich door zijn kenmerkende zangstem en muzikale diversiteit. Hij was de Nederlandse belichaming van het hedonistische credo Sex, drugs & rock ‘n’ roll. Nadat amfetamine en jarenlang stevig alcoholgebruik z’n lichaam in hoge mate hadden verwoest, vertoonde Brood standaardontwenningsverschijnselen zoals incontinentie, epilepsie en delirium tremens. Geen vijf maanden voor zijn vijfenvijftigste verjaardag sprong hij met een afscheidsbriefje op zak de dood tegemoet vanaf het dak van het Amsterdamse Hilton-hotel.
  • Buseyne Guy (1)
  • Guy Buseyne (1961) is een in België geboren en woonachtige beeldhouwer, bekwame meubelmaker en grafisch ontwerper die plastische kunsten studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in de stad Brugge. Het werk van Buseyne bestaat uit sculpturen die mensen uitbeelden in een samenleving die onderhevig is aan meerdere uitdagingen, natuurlijke en door de mens veroorzaakte rampen, en die proberen deze te overwinnen. De gezichtsuitdrukkingen in zijn ontwerpen zijn ongedefinieerd, wat het universele karakter van de stukken versterkt en een groter gevoel van identificatie bij de kijker oproept.
 • C

 • D

  • De Keyser Raoul (1)
  • Raoul De Keyser geboren te Deinze is een kunstenaar die los van stilistische programma's werkt. Onder invloed van Roger Raveel, zijn leermeester, begint hij in 1963 te schilderen. Aanvankelijk vertrekt hij van concrete gebruiksvoorwerpen en dingen uit zijn directe omgeving die hij sterk vereenvoudigd op doek zet. Vanaf de jaren zeventig wordt zijn werk abstracter en start hij een onderzoek naar het schilderen zelf. Een concreet gegeven blijft aanwezig, maar de voorstelling wordt minder herkenbaar en maakt plaats voor kleurvlakken met lineaire elementen. In de jaren tachtig komt er een keerpunt in het oeuvre van de kunstenaar: de problematiek van de schilderkunst staat nu helemaal centraal. De figuratie, die aanvankelijk in het oeuvre van De Keyser een uitgangs- en aanknopingspunt was, verdwijnt meer en meer in de soberheid van verflagen. De abstractie wint het van de anekdote, de schilderkunst van het verhaal. Alle aspecten van het werk zijn hierbij belangrijk: formaat, kwaliteit van het linnen, verfsoort en -behandeling. Naast de aandacht voor verfopbrenging en penseelvoering, voor opbouw, lichtwerking en ruimte, ontlenen zijn schilderijen ook hun kracht en intensiteit aan kleur. Soms lijken zij enkel de mogelijkheden van kleur en vorm af te tasten, maar eigenlijk zijn ze veel meer dan dat. De Keyser creëert in zijn schilderijen problemen waar hij een oplossing voor tracht te formuleren en laat tegelijk de beelden uit zijn doeken opdoemen.
  • Deleu Guido (1)
  • Dillemans Sam (0)
  • Dumas Marlene (4)
  • Marlene Dumas, geboren 1953 in Kaapstad, Zuid-Afrika, woont en werkt in Amsterdam, Nederland. Marlene Dumas staat bekend om haar unieke benadering van canvas en haar tot nadenken stemmende onderwerpen, en wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste schilders van vandaag. Haar werk wordt gekenmerkt door een sensuele en gebarentechniek die ook snel, droog en minimaal is, alsof ze onder druk staat om alleen achter te laten wat nodig is. Hoewel ze in Nederland woont en werkt, is de kunstenaar geboren en getogen in Zuid-Afrika, en haar schilderijen zijn vaak gebaseerd op haar eigen ervaringen met het leven met apartheid. Al meer dan dertig jaar brengt Dumas politiek discours, persoonlijke ervaring en kunsthistorische referenties samen in een rijk gelaagd oeuvre. Haar schilderijen integreren complexe thema’s – variërend van segregatie, erotiek of, meer in het algemeen, de politiek van liefde en oorlog – om te onderzoeken hoe beeldvorming impliciet betrokken is, niet alleen in de culturele processen van objectivering, maar ook in de manier waarop gebeurtenissen plaatsvinden. worden gedocumenteerd en collectief begrepen.
 • E

  • Edmiston Charlie (7)
  • Charlie, geboren in Los Angeles, begon zijn carrière als graffitikunstenaar en werkte in verschillende stijlen en media, waaronder kleurrijke hard-edge schilderijen, grootschalige muurschilderingen en grafische ontwerpen. Terwijl hij het Otis College of Art and Design bijwoonde, breidde Charlie zijn werk uit met de nadruk op voornamelijk geometrische vormen, die de basis vormden van zijn huidige abstracte schilderijen. Zijn multimediale werken lokken sterke emotionele reacties uit vanwege zijn unieke vorm- en paletkeuzes. Zijn werk portretteert een uitzonderlijk unieke stijl en hij werkt constant aan het uitbreiden en testen van nieuwe materiaalbasissen om zijn unieke kunstvorm voort te zetten. Charlie’s gebruik van levendige kleuren belichaamt de energie van L.A. samen met de allure van Zuid-Californië. Zijn kenmerkende stijl heeft internationale erkenning gekregen. Het werk van Charlie Edmiston verkent de grenzen van vorm, vorm, media en kleur op een manier die doet denken aan modernisten uit het midden van de vorige eeuw.
  • Ensor James (3)
  • James Sidney Edouard baron Ensor (Oostende, 13/04/1860 – aldaar, 19/11/1949) was een Belgische kunstschilder van het symbolisme. Hij wordt algemeen erkend als de belangrijkste vernieuwer van de moderne kunst in België, een deviante individualist die zich niet gemakkelijk liet onderbrengen in een of andere kunstrichting. Hij was ook componist en schrijver.
 • G

  • Gromas Thomas (1)
  • Thomas Gromas is een Belgische onafhankelijke hedendaagse kunstenaar die op tekst gebaseerde reliëfsculpturen maakt. Door de herhaling van tekst te gebruiken om verschillende noties van fantasie, realiteit en hedendaagse cultuur te verkennen, benadrukt Gromas de kracht van ons moderne lexicon. De kunstenaar zegt over zijn bedoelingen: “Het thema dat ik in mijn werk nastreef, is het dagelijks leven. Door een waterval van invloeden – politiek, televisie, reclame – hebben we geen controle over ons leven. Dit zijn de thema’s die ik nastreef; de neprealiteit, de gemanipuleerde omgeving, het kunstmatige leven. Mijn werken weerspiegelen de behoefte die we hebben om altijd meer te willen en nooit tevreden te zijn.” Gromas heeft zijn reliëfs getoond in en rond België, waaronder Galerie Dessers, Leuven en Galerie L. Mestdach, Knokke.
 • H

  • Haacht Eric (1)
  • Eric Haacht is een autodidactische kunstenaar met een duidelijke voorkeur voor het schilderen van portretten, waarmee hij? gevestigd in een afgelegen deel van het Verenigd Koninkrijk? in 2011 is begonnen. Geboren in de jaren tachtig werd Haacht in eerste instantie beïnvloed door de rijke graffiticultuur in Bristol. Vanuit zijn interesse in deze kunstvorm kwam de kunstenaar in aanraking met street art. Haacht begon zich steeds meer te interesseren en verdiepen in portretschilderen, onder meer door de ontdekking van Francis Bacon, één van de bekendste expressionistische kunstschilders. Nadat Haacht professioneler ging werken en steeds succesvoller ging verkopen, is hij zich in toenemende mate gaan openstellen voor het publiek. Vanaf zijn twintigste levensjaar begint de schilderkunst de beste manier te worden om zichzelf te uiten. In eerste instantie heeft Haacht zich vooral gericht op het opbouwen van een online focus, fanbase, identiteit en repertoire, welke als springplank dienen om de internationale kunst- en galeriemarkt succesvol te betreden. Eric Haacht wordt ook vertegenwoordig door galerie Guy Hepner in Amerika. Eén van de grotere galerijen ter wereld.
  • Haring Keith (0)
 • K

  • Kamagurka (1)
  • Kamagurka, pseudoniem van Luc Zeebroek, geboren te Nieuwpoort is een Belgisch cartoonist, theater- en televisiemaker en allround kunstenaar. Kamagurka studeerde achtereenvolgens Kunstonderwijs in Brugge en later Kunst aan Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Die laatste studies hield hij echter voor bekeken nog voor hij zijn diploma haalde. Zijn kunst gaat werkelijk alle kanten op, zoals een staatsieportret van Koningin Beatrix met stoppelbaard. Want, volgens de kunstenaar, “als je lang genoeg wacht wordt een koningin vanzelf een koning”. In andere schilderijen geeft hij een knipoog naar Piet Mondriaan of Peter Paul Rubens of verwerkt hij het thema van een ander schilder tot een origineel thema in eigen werk, zoals ‘Déjeuner sur l’herbe’ van Édouard Manet tot ‘Déjeuner sous l’herbe’.
  • Kunst Met Een R (0)
 • L

  • Locatelli Steve (0)
  • Steve Locatelli, geboren te Brussel, is een hedendaagse street art-kunstenaar bekend om zijn felgekleurde kunstwerken vaak met schedels. In de jaren 90 begon Steve zijn street art carrière in de Brusselse metro. Vandaag wordt hij internationaal gewaardeerd en zijn er werken te vinden in: Brussel, Gent en Antwerpen, in Nederland, Duitsland, Zweden, Rusland, New York, enz...
 • M

  • Magritte René (7)
  • Mr. Brainwash (4)
  • Mr. Brainwash (vaak geschreven MBW) is een pseudoniem van Thierry Guetta. Mr. Brainwash werd in Parijs geboren en verhuisde naar Los Angeles om daar zijn carrière een boost te geven. Hij begon zijn carrière als ondernemer van een kledingzaak, maar daarnaast filmde hij diverse straatartiesten. Dit deed hij eigenlijk zonder commerciële reden. Hij vond het gewoon mooi en indrukwekkend om te zien hoe de street artists aan het werk gingen. Hij heeft onder meer beroemdheden als Banksy en Space Invader gefilmd. Deze laatste is tevens de persoon die hem introduceerde aan streetart. Space Invader, ook wel bekend als gewoon Invader, is het neefje van Mr. Brainwash.
 • O

  • Oli-B (6)
  • Oli-B is een Brusselse street art-kunstenaar. Met abstracte en figuratieve vormen in levendige kleuren, stelt Oli-B de grenzen van zijn bijzondere universum. Een mix tussen fantasie en harmonie. Er is een wonderlijke samenhang van architecturale geordend vlakken die deel uitmaken van een groter verrassend geheel. Telkens wordt u aandacht verplaatst, zodat u steeds nieuwe elementen gaat ontdekken en herkennen.
 • P

  • Panamarenko (6)
  • Panamarenko studeerde aan de Antwerpse Academie. Vóór 1968 leunde hij aan bij de pop-art, maar hij raakte algauw in de ban van het vliegtuig en vliegen op eigen kracht. Panamarenko is een pseudoniem en een samentrekking van ‘Pan American Airlines and Company’. Aldus ontstonden, sinds 1970, zijn schaalmodellen van talrijke imaginaire voertuigen, vliegtuigen, ballonnen of helikopters in alle mogelijke origineel-verrassende vormen. Het zijn evenveel varianten op de droom van het vliegen van de mythologische figuur Icarus. Of deze tuigen echt kunnen vliegen is deel van het mysterie en de aantrekkingskracht.
  • Plaisance Cécile (1)
  • Sinds haar jeugd fotografeert Cécile Plaisance dingen die ze mooi vindt... Het werk van Cécile verbindt Barbie met de vrouw van nu, speelt met haar vrouwelijkheid en neemt vele levens tegelijk aan. Een schoonheidsicoon in tijdschriften, terwijl ze een volleerde huisvrouw blijft, flirtend in haar cabriolet, brutaal op het strand, extatisch gelukkig voor de voorjaarsvakantie, de uitvoerende vrouw op kantoor, autonoom, tijdloos en uiteindelijk... vreselijk alleen. Een beetje humor voor de mannen in ons leven, die willen dat een vrouw een moeder, een zus, een vriend en een minnaar is terwijl ze sexy blijven en alledaagse verantwoordelijkheden op zich nemen...
 • R

  • Raveel Roger (7)
  • Postexpressionistisch schilder, tekenaar en graficus, verwant aan de popart, waarvan hij een voorloper is. Werkt reeds vanaf 1952 in die richting. Maakt ook keramiek en kunstobjecten. Opleiding aan de Academies van Deinze (1937-40, H. Malfait) en Gent (1941-45, J. Verdegem). Studies keramiek aan de Academie van Gent (1954) en in Italië (1962). Schildert frescos in de keldergangen van het kasteel van Beervelde (1966-67). Leraar aan de Academie van Deinze (1960-73). Vermelding JPB (1958 en 60) en Europaprijs voor schilderkunst (Oostende, 1962). Ontwikkelt vanaf 1948 een zeer persoonlijke stijl en bouwt, vanuit een nieuwe waarneming van de voorwerpen uit zijn omgeving, een nieuwe plastische taal op. Streeft naar een intense wisselwerking tussen het schilderij en de toeschouwer. Vertegenwoordigd in 1968 ons land op de Biënnale van Venetië en op Documenta Kassel. Wordt in 1994 in de adelstand verheven. Werk in het metrostation Merode in Brussel. Een Raveelmuseum (architect: S. Beel) in zijn geboortedorp, wordt in 1999 opengesteld. Werk in de Musea van Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Luik, Oostende, evenals in talrijke Musea in Nederland.
 • S

  • Scheltjens Isabelle (5)
  • Isabelle Scheltjens was al van jongs af aan geïnteresseerd in kunst. Ze studeerde aan SISA, het Stedelijk Instituut voor Decoratieve Kunsten en Ambachten Antwerpen. Het schitterende glasdesign van haar man Dirk Neefs inspireerde Isabelle om met hetzelfde materiaal te werken. Het kostte jaren van intensief oefenen en het naast elkaar plaatsen van talloze stukjes gekleurd glas om haar methode te verfijnen en de kleurentheorie echt onder de knie te krijgen. Ze ontwikkelde een unieke glasfusingtechniek, waarbij stukjes glas in verschillende kleuren, maten en texturen samengesmolten worden bij ongeveer 800°C. De kleurrijke stukjes glas zijn als de verfstippen die de pointillisten gebruikten: van dichtbij een abstract beeld vormend, maar van een afstand een dramatisch en precies portret. Isabelle bereikt opvallende optische effecten met haar techniek: ze legt de dans van licht en kleur vast op een manier dat een foto deze transformeert in een zwart-wit of soms een kleurrijk portret – het fascinerende resultaat van een proces dat steunt op het waarnemingsvermogen van de oog en geest van de kijker.
  • Scott Richard (3)
  • Richard Scott is een van de meest succesvolle hedendaagse Zuid-Afrikaanse kunstenaars. De prijzen van zijn werk zijn in vijf jaar met zeshonderd procent gestegen en zijn werk is opgenomen in vele internationale collecties. Kunst is voor Richard Scott de perfecte manier om zijn afkeer voor conditionering te uiten, op een simpele, kleurrijke en pure manier. Hij schildert veelal witte figuren met een dikke zwarte rand, omgeven door felle kleuren. De figuren zijn vaak katten, bomen of schaarsgeklede vrouwen. De figuren zelf hebben niet per se een betekenis, de manier waarop ze zijn geschilderd wel. Het wit staat voor de puurheid en de geheime wereld van het figuur. De kleurrijke achtergrond representeert de buitenkant zoals de wereld deze ziet. De zwarte lijnen staan voor de harde scheiding die door de maatschappij ontstaat tussen het innerlijk en uiterlijk. Ondanks deze achterliggende boodschap wil de kunstenaar dat mensen plezier aan zijn schilderijen beleven en zich vooral niet het hoofd breken over verstopte boodschappen. Richard: “Mensen vragen me vaak naar de betekenis van mijn figuren. Die is er niet. Ik zie iets, ik vind het leuk, ik schets het en als het klopt, schilder ik het.”
  • Sweetlove William (1)
  • William Sweetlove geboren te Oostende. Is een schilder, beeldhouwer en assemblagist. Opleiding aan de RNS Gent (1969-71, O. Landuyt). Laureaat JPB (1975), Prijs voor schilderkunst van West-Vlaanderen (1976), Europaprijs schilderkunst (Oostende, 1978). Lid van de groep MG. Zet zich spottend af tegen verstarring en kleinburgerlijkheid. Werk bij de provincie Henegouwen en in de Musea van Oostende (PMMK en SMSK) en Minden/Duitsland.
 • T

  • Tuymans Luc (1)
  • Luc Tuymans (Mortsel, 1958) is een Vlaams-Belgische schilder. De kunstenaar die woont en werkt in Antwerpen wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke hedendaagse Belgische kunstschilders. Hij is gehuwd met Carla Arocha, een kunstenares uit Venezuela. Tuymans kreeg een kunstopleiding aan het Brusselse Sint-Lukasinstituut en studeerde kunstgeschiedenis aan de VUB. Tuymans’ werk is figuratief. Hij maakt gebruikt van fotografische technieken zoals afsnijding, cadrage, sequentionering en extreme close-up. In een tijd dat de schilderkunst dood werd verklaard, schildert hij onbehaaglijke figuratieve monochrome doeken, soms in vale kleuren. Met een filmische blik beeldt hij ogenschijnlijk onschuldige, maar in feite beladen onderwerpen af: een lampenkamp (uit Buchenwald), een kapot poppenlijfje, een rokzoom en een been, een uitsnede van een lichaam of een gezicht (reeks Der diagnostische Blick, 1992). Een aantal schilderijen refereert aan het onverwerkte verleden: de holocaust (Gaskamer, 1986), het Belgische kolonialisme (Leopard, 2000), het Vlaamse nationalisme.
 • V

  • Van Gele Philippe (3)
  • Philippe van Gele werd geboren in Gent, België, in 1979 en hij woont en werkt sindsdien in de streek. Ondanks dat hij een jonge en opkomende kunstenaar is, heeft hij al een eigen stijl. Zijn werken zijn veelal abstracte landschappen, die vreemde en verre oorden oproepen: Spitsbergen, Bromo, mythische plekken met een eigen uitstraling die hij in zijn werken zichtbaar maakt. Titels kunnen ook ongebruikelijke of onbekende namen zijn, waardoor de kijkers er niet de sociale constructie van een mythische bestemming op kunnen projecteren, maar eerder hun eigen reislust en dromen over vreemde landen. Ook hun eigen emoties voor Van Gele’s werken hebben een sterk suggestieve en expressieve kracht.
  • Vanderperren Klaas (11)
  • Klaas Vanderperren (Leuven, 19/08/1977) is zijn leven begonnen buiten de kunst. Buiten elke academie, buiten elke traditie en buiten elke poëtica. De stijl van de professionele kunstenaar leunt aan bij de figuratieve kunst met invloeden van de COBRA-heren. Echter lijken de werken uit een hedendaagse tijdsgeest te wortelen. Een alternatieve geschiedenis van de kunst: direct en vanuit het gevoel, de action in de kleurrijke paintings overheerst. Klaas Vanderperren haalt zijn inspiratie dan ook niet uit de geschiedenis van de schilderkunst maar uit het moment zelf.
  • Venet Bernar (7)
  • Bernar Venet, geboren in Frankrijk maar sinds 1966 wonende in New York City is een vooraanstaande, internationale beeldhouwer. Venets staalsculpturen zijn in veel internationale museum- en privécollecties opgenomen, maar ook op veel plaatsen in de openbare ruimte vertegenwoordigd, met name zijn sculpturen in cortenstaal Lignes indéterminées, onder andere in Keulen (1999), Parijs (2002), Nice, Luxemburg (2003) en New York City (2004).
  • Vrielinck Ann (4)
  • De beeldhouwer Ann Vrielinck (1966) werd geboren niet ver van de prachtige stad Brugge, België. Ze studeerde Beeldende Kunsten aan de Academie voor Schone Kunsten in Brugge en behaalde later een academische graad in de schilderkunst aan de Sint-Lucas School of Arts in Gent. De kunstwerken van Vrielinck zijn snapshots van het menselijk lichaam in beweging en van de communicatie en interactie tussen mensen. De gezichten van Anns sculpturen zijn nauwelijks gedefinieerd, wat het universele karakter van de stukken versterkt en een groter gevoel van identificatie bij de toeschouwer oproept.